Palkinnot ja kunniamaininnat

Ruokakulttuuripalkinto Pirjo Toikkaselle

Jaakko Kolmosen rahasto on myöntänyt yhdistyksemme jäsenelle Pirjo Toikkaselle palkinnon suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Palkinnon arvo on 3000 euroa.

Kotitalousopettaja Pirjo Toikkasella on mittava ura ruokatoimittajana. Ruokatoimittajan työn lisäksi hän on työskennellyt asiantuntijatehtävissä kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa sekä Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä.

”Lähiruokaan ja kasviksiin painottuva ruoka on sydämenasiani. Huomioin työssäni aina sesongit ja ravitsemussuositukset”, Toikkanen sanoo.

Pirjo Toikkanen on tunnettu monipuolisten ruokaan liittyvien artikkelien laatijana. Niitä on julkaistu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja useissa eri aikakausi- ja ruoka-alan ammattilehdissä.

Rahaston pääoma syntymäpäivälahjoituksista

Jaakko Kolmosen rahasto myöntää Kokki Kolmosen palkinnon vuosittain kahdelle ansioituneelle ruokakulttuurin edistäjälle.  Pirkko Toikkasen lisäksi 2015 palkittiin Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt.

Palkinnonsaajat valitsee lautakunta, johon kuuluvat Marttaliitto, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ja Suomen Keittiömestarit yhdessä rahaston puheenjohtaja Jaakko Kolmosen ja Alfred Kordelinin säätiön edustajan kanssa.

Jaakko Kolmosen ruokakulttuurirahasto on perustettu Alfred Kordelinin yleisen edistys- ja sivistysrahaston yhteyteen opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmosen aloitteesta vuonna 1994.

Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston tunnustuspalkinto Anna-Maija Tantulle

Ensimmäinen Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston myöntämä tunnustuspalkinto luovutettiin  kotitalousopettaja Anna-Maija Tantulle. Palkinnon luovutti Helsingin Suomalaisen Klubin Säätiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Koroma. Elämäntyöstä Anna-Maija Tantulle myönnetyn palkinnon arvo on 10.000 euroa.

Kotitalousopettaja Anna-Maija Tanttu on ollut 1960-luvulta lähtien suomalaisen ruokajournalismin keskeisiä kirjoittajia ja esiintyjiä. Anna-Maija Tanttu oli perustamassa vuonna 1968 ruokatoimittajien legendaarista Kympit-eli nykyistä Ruokatoimittajat yhdistystä.

Toimittajana Tanttu on monille tuttu erityisesti Gloria - lehdestä. Tanttu on kirjoittanut vaikuttavan määrän keittokirjoja, jotka ovat pureutuneet suomalaisen ruokakulttuurin ytimeen. Yksi Tantun kirjojen punainen lanka on suomalaisen ruokakulttuurin maku maailman esittely. Oman teoksensa ovat saaneet monet vedenantimet: lohi, silakka ja ravut. Tantun tuotantoa on jo 1970-luvulta alkaen ilmestynyt myös kansainväliselle lukijakunnalle mm. englanniksi ja saksaksi.

Suomalaisen ruokakulttuurin kehittämiseen Tanttu vaikutti myös vuosikymmenien ajan Suomen Gastronomien Seurassa. Hän oli toimittamassa seuran 50-vuotista taivalta juhlistavaa kirjaa Vesi kielellä ja on nykyisin seuran kunniapuheenjohtaja.

Päätöksen palkinnon saajasta on tehnyt Suomalaisen Klubin säätiön hallitus Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokunnan esityksestä. Hoitokunnan jäsenet ovat Helsingin yliopiston professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, Suomalaisen klubin säätiön edustaja Jarmo Pekkala ja toimitusjohtaja Ari Larnemaa. Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi, pääkonsuli Heikki Tavela.

Riitta Mustonen on vuoden 2009 ruokatoimittaja

Suomen Keittiömestarit ry. hallitus on nimennyt Riitta Mustosen vuoden 2009 ruokatoimittajaksi.

Riitta Mustonen on työskennellyt pitkään Maaseudun Tulevaisuus -lehden ruokatoimittajana ja julkaissut useita ruokakirjoja. Hän on myös monin eri tavoin vaalinut maakuntien ruokaperinteitä ja -kulttuuria. Lisäksi hän on ollut ansiokkaasti mukana Lähiruoka- viestissä, kertoen ruuasta ja sen tekijöistä. Riitta Mustonen työskentelee MT:n kuukausiliite Kantrissa ja tekee sinne muun muassa ruokajuttuja.

Riitta Mustonen kuva Jaana Kankaanpää.

Caseus Fennicus -tunnustuspalkinto ruokatoimittajille

Suomen Pienjuustolayhdistys ry myönsi Ruokatoimittajat ry:lle Caseus Fennicus -tunnustuspalkinnon Elma-messuilla 6.11.2009.

Ruokatoimittajat ovat edistäneet suomalaista juustokulttuuria kirjoittamalla kotimaisista pienjuustoloista. Laadukkaat juustot ovat monien kirjoitusten myötä tulleet kuluttajille tutuiksi.

Suomen Pienjuustola yhdistys perustettiin vuonna 1997 edistämään suomalaista pienimuotoista maidonjalostusta ja auttamaan pienjuustoloiden verkostoitumisessa. Yhdistys jakaa tunnustuspalkinnon vuosittain.

Lisätietoja:

Ruokatoimittajat ry, puheenjohtaja Christina Aaltio, 050-581 0096

Suomen Pienjuustolayhdistys ry, puheenjohtaja Pekka Hytönen, 0400-543 990

Ensimmäinen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinto
Ruokatoimittajat ry:lle

Tänä vuonna 40-vuotisjuhlaansa viettävä Ruokatoimittajat ry sai Suomen Messusäätiön yhteistyössä Elintarviketeollisuusliitto ry:n kanssa myöntämän ensimmäisen Suomen Ruokakulttuuriteko -palkinnon. Suomen Messusäätiön rahoittaman 10.000 euron arvoisen palkinnon saaja julkistettiin suurkeittiö-, hotelli- ja ravintola-alan Gastro 2008 -messuilla 12.3. Helsingin Messukeskuksessa.

Perusteluissa todettiin Ruokatoimittajat ry:n merkittävästi vaikuttaneen Suomen ruoka- ja juomakulttuuriin. Lisäksi palkintoraati totesi Ruokatoimittajien jäsenten journalismin koskettaneen jokaista suomalaista lehtien, television, radion ja internetin kautta artikkeleina, resepteinä, kuvina ja kirjoina. Työnsä avulla ruokatoimittajat ovat välittäneet lukijoilleen ja katselijoilleen elämyksiä, tietoa uusista ruoista ja ruokalajeista, raaka-aineista ja ravitsemuksesta, kattauksesta ja ravintoloista. He ovat vaikuttaneet sekä ruokakeskusteluun että siihen, mitä suomalaisissa kodeissa syödään.

Elintarviketeollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Heikki Juutinen pitämässä juhlapuhetta.
Ruokatoimittajien aikaisemmat puheenjohtajat Eeva Salonen (vas.), Aila Pakarinen ja Marita Joutjärvi.