IDEASIPULI

Ruokatoimittajien Ideasipuli yhdessä syömisen lähettiläälle Seija Kurunmäelle

Ruokatoimittajat ry:n tunnustuspalkinto, Ideasipuli, annettiin vuonna 2018 ELO-säätiön toimitusjohtaja Seija Kurunmäelle, joka on ansiokkaasti työskennellyt suomalaisen ruokakulttuurin hyväksi koko lähes 40-vuotisen työuransa ajan.

Seija Kurunmäki ja Suomalaisen ruokakulttuurin EDISTÄMISSÄÄTIÖ ELO-säätiö nostivat Suomi100-juhlavuoden keskeiseksi teemaksi yhdessä syömisen. Verkostoitumisen mestarina Kurunmäki innosti mukaan yli kaksisataa yhteistyökumppania ja ideoi tiiminsä ja kumppaneitten kanssa kuukausittaisia matalan kynnyksen yhdessä syömisen tapahtumia koko Suomen kahvihetkestä maailman suurimpaan kyläjuhlaan. Elokuussa 2017 vietettiin Yhdessä syömisen viikonloppua teemalla Kukaan ei syö yksin.

Kurunmäki organisoi ELO-säätiössä myös yhteistyöprojektin, joka johti kansallisruokaäänestykseen.  Äänestys saavutti suuren mediasuosion ja nosti keskustelun siitä, mikä on aidointa suomalaista ruokaa. Finalistilistan pitsa ei yltänyt kärkeen, mutta kirvoitti mielipiteitä, ja ruisleipä nousi lopulta selväksi ja vastaansanomattomaksi voittajaksi. Samassa yhteydessä Kalevalan päivä julistettiin myös suomalaisen ruokakulttuurin päiväksi. Tässä työssä aktiivinen näkyminen somessa tuotti tulosta.

Kurunmäki on vaikuttanut merkittävällä tavalla myös kouluruuan arvostuksen nousuun. ELO-säätiö loi kouluruokaverkoston ja on ollut mukana järjestämässä joka toinen vuosi kouluruokakilpailut, joka on nostanut kouluruokailun osaajat esiin.

ELO-säätiön perinteistä työtä, kokki-ja tarjoilijakilpailuja on kehitetty ajan hengessä.  ELO-gaalasta on tullut Suomalaisen ruuan ja yhdessä syömisen näyttämö, missä kokit ja tarjoilijat ovat päässeet näyttämään kykyjään, ja Lentävä lautanen –palkinto on nostanut alan edelläkävijöitä esiin.

Kurunmäki on ilmoittanut siirtyvänsä maaliskuun jälkeen toteuttamaan unelmiaan omassa yrityksessään. Hän on luvannut toimia yhdessä syömisen lähettiläänä jatkossakin. Ruokatoimittajat toivottavat unelmille siivet. Ei uskoisi, että Kurunmäen kausi ELO-säätiössä kesti alle viisi vuotta. Niin paljon hän on saanut aikaan. Ruokatoimittajat onnittelee Seijaa!

Ruokatoimittajat ry juhlii 9.3.2018 yhdistyksen 50-vuotispäivää. Ruokatoimittajat ry on ruokajournalismin ammattilaisten yhdistys, jonka tavoitteena on edistää suomalaista ruokakulttuuria ja ottaa aktiivisesti kantaa alan kysymyksiin. Yhdistys palkitsee Ideasipulilla henkilöitä tai yhteisöjä, jotka ovat antaneet panoksen ruokakulttuurin hyväksi. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja sitä on jaettu vuodesta 1991.