TÄSTÄ OLEMME YLPEITÄ

Christina Aaltiolle Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinto 2017

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin torstaina 6.4.2017 Helsingissä. Yksi palkinnon saajista oli yhdistyksemme jäsen ruokatoimittaja Christina Aaltio. Muut palkinnon saajat olivat keittiömestari Aira Viitaniemi, toimittaja Olli Ihamäki sekä ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.

Perusteluina todettiin, että Christina Aaltio on toiminut ruokatoimittajana vuodesta 1997 ja tehnyt monipuolisesti ruokajuttuja aikakauslehtiin, verkkoon ja televisioon. Hän on antanut käytännönläheisiä vinkkejä arkiruokailuun, luovasti ja uusia ideoita kehittäen. Christina Aaltio on  tehnyt myös  useita keittokirjoja.

 

Soili Soisalo ja Eeva Voutilainen: Ruokarytmi – Hyvän mielen ruokavalio

Ruokatoimittaja Soili Soisalo ja elintarviketieteiden lisensiaatti Eeva Voutilainen tuovat uusimman tutkimustiedon ja mutkattomat reseptit suomalaisten ruokapöytiin. Syöminen vaikuttaa elimistön luontaiseen vuorokausirytmiin. Säännöllinen ruokailu tahdittaa sisäisiä kelloja, mikä auttaa painonhallinnassa,  tukee aineenvaihduntaa ja edistää terveyttä.

Kirjan esimerkit ja reseptit tekevät hyvinvoinnista huolehtimisesta helppoa ja herkullista! Ihanilla  ruokaohjeilla onnistuvat niin lammaspaistos, lehtikaalitaskut, kukkakaalicurry, uunikuha kuin täytetyt kesäkurpitsatkin – mustikkajäätelöä ja suklaatorttua unohtamatta. Mikä parasta, resepteissä ovat sekä ravintoaineet että maku kohdillaan. Nautittavien, rauhallisten ruokahetkien ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta!

Marita Joutjärvi ja Vittorio Giannini: Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana

Kaikki alkoi rakkaudesta ja ikuisesta nälästä Italiaan, sen ihmisiin, maisemiin ja keittiöön. Kun kirjan tekijät Vittorio Giannini ja Marita Joutjärvi kohtasivat, alkoi tarinoiden kerronta, yhdessä kokkaaminen, ystävien kestitseminen italialaisittain ja pikkuhiljaa myös ajatus yhteisestä ”lapsesta”. Kirjasta, johon voitaisiin kerätä Vittorion suvun ihania toscanalaisia reseptejä kaikkien suomalaiskokkienkin toteutettaviksi.

Kirja pitää sisällään kymmeniä hupaisia, liikuttavia ja surullisiakin tarinoita, vanhojen albumien aarteita, juttuja italialaisista tavoista ja tottumuksista sekä lähes 70 reseptiä herkullisine ruokakuvineen. Kaikki ohjeet pohjautuvat Toscanassa nautittuihin ruokakokemuksiin, aina keskiajalta näihin päiviin asti. Mikä parasta, joka ikinen ohje onnistuu varmasti lähikaupan aineksista.

Vittorio on sukujuuriltaan vahvasti toscanalainen, mutta nyt jo enemmän kuin toinen jalka juurtuneena Suomen maaperään. Pitkä työkokemus matkailualalta, antiikin ja perinteiden saralta luo mielenkiintoisen taustan kirjan historian tarinoille. Pitkään ruokalehtien ja -kirjojen maailmassa työskennellyt Marita ei puolestaan päästä käsistään keskeneräisiä ohjeita. Ruokakuvien takana on valokuvaaja Satu Nystöm ja taitosta vastaa graafikko Nea Ivars.

 

SOILI SOISALO JA EEVA VOUTILAINEN: POHJOLAN RUOKAVALIO (OTAVA 2015)
 

Kirja esittelee Pohjolan superruokien, kuten marjojen ja kalojen, terveysvaikutukset ja kertoo, miksi ruokakori kannattaa täyttää tuoreella ja ekologisella lähiruualla. Kirja on uudistettu laitos suositusta Mustikka, ruis ja rypsi – Voimaruokaa Suomesta -tietokirjasta. Teksti on päivitetty viimeisimmän tutkimustiedon mukaan. Kirjan käytännöllisten vinkkien ja ihanien ruokaohjeiden avulla onnistuu myös terveellisen Pohjolan ruokavalion noudattaminen. Se on joustava ja helppo tapa syödä hyvin.

TERESA VÄLIMÄKI JA MIKKO RINTA: KOKKAA, LIIKU, NAUTI

Kuntoilijan, liikkujan tai painonpudottajan ei tarvitse tinkiä aterioiden herkullisuudesta. Terveellinen liikuntaa sekä urheilua ravintoarvoiltaan täydellisesti tukeva ruoka voi olla maistuvaa ja hyvän näköistäSen valmistamiseen ei tarvita vippaskonsteja, tunteja aikaa eikä erikoisia raaka-aineita.

Teresa Välimäki ja Mikko Rinta ovat kirjoittaneet Kokkaa, liiku, nauti -ruokakirjan kaikentyyppisille kuntoilijoille ja liikkujille, joille maistuva ruoka on osa hyvinvointia sekä omien kuntoilutavoitteiden saavuttamista. Kaikki kirjan reseptit on laadittu Mikko Rinnan kehittämän Diet Builder –menetelmän ruokavaliomalleihin sopiviksi.

 

KATJA BÄCKSBACKA JA LAURA KAAPRO: RUOKATORSTAI KAUKOMAILLA

Ruokatorstai-kirjasarja täydentyy nyt Ruokatorstai kaukomailla-kirjalla. Upeasti kuvitettuun teokseen on koottu Helsingin Sanomien ruokasivujen 86 parasta reseptiä Yhdysvalloista, Meksikosta, Latinalaisesta Amerikasta, Kiinasta, Japanista, Koreasta, Thaimaasta, Vietnamista ja Intiasta. Kirja on jatko-osa jo ilmestyneelle Ruokatorstai matkustaa -kirjalle, joka taas keskittyy Euroopan ja Lähi-idän ruokaperinteeseen.

 

 

KAISA NIEMINEN & RIIKKA KANTINKOSKI:RUOKAKIRJA

Suomalaisten klassikkoherkut koottiin yksiin kansiin, kausiajattelua kunnioittaen, upeita ruokakuvia unohtamatta. Ruokatoimittaja Kaisa Nieminen ja valokuvaaja Riikka Kantinkoski kävivät äidin reseptilaatikolla, listasivat omat rakkaimmat suosikkinsa ja valikoivat Ruokakirjaan ne kaikkein nostalgisimmat ja maittavimmat herkut aina huolella rypytetyistä karjalanpiirakoista maistuvaan uuniloheen ja mokkapaloihin.

 Resepteissä hyödynnetään suomalaisia, puhtaita raaka-aineita ja otetaan kokatessa vuodenajat huomioon. Ensiluokkaisen kaunis ulkoasu hurmaa jo siinä vaiheessa, kun vasta selaamme ja suunnittelemme tulevia ruokahetkiämme.

Kahvin kanssa - makupareja kahvista ja ruoasta

Elisa Johansson, Hanna-Mari Huhtonen ja Sami Piskonen
 

Kirja johdattaa kahvin ja ruoan herkulliseen maailmaan. Vaikka kupissa höyryäisi täydellisesti valmistettu kahvi, harva miettii, mitä syötävää samaan aikaan suuhunsa laittaa. Kahvi ja leivonnainen tai kahvi ja ruoka muodostavat parhaimmillaan täydellisen makunautinnon, samaan tapaan kuin viini ja ruoka.

Kyseessä ei ole perinteinen leivontakirja, vaan kahvia ja erilaisia syötäviä yhdistelevä runsaasti reseptejä sisältävä käytännönläheinen kahvikirja. Reseptit on jaettu erilaisten tilanteiden mukaan: aamupalat, iltapäiväkahvit, jälkiruoat, juhlat.

Ruokatoimittaja ja yhdistyksemme jäsen Elisa Johansson on kehittänyt kirjan herkulliset reseptit. Jokaiseen reseptiin on kahviasiantuntija ja -bloggari Hanna-Maria Huhtonen antanut makumaailmaa täydentävän kahvisuosituksen. Sami Piskosen upeilla kuvilla kirja herää henkiin ja toimii erinomaisena oppaana kahvin ja ruoan ihmeelliseen maailmaan. Kirjan on kustantanut Docendo ja sen suositushinta on 26,90 euroa.

 

Teresa Välimäen Lomaruokaa-kirjasta löytyvät kesän maistuvat ja helpot herkut.
Ruisvoimaa-kirjan tekijät ovat Riitta Mustosen (oik.) ohella Pekka Väisänen, Heikki Manner ja Kati Katina.

RIITTA MUSTONEN: RUISVOIMAA

Kulttuurikustantamo Maahengen kustantamassa Ruisvoimaa-teoksessa syväluodataan rukiin historiaa ja nykypäivää useista eri näkökulmista.

Kirjan toimittanut yhdistyksemme jäsen Riitta Mustonen työskentelee toimittajana Maaseudun Tulevaisuudessa. Mustonen on kirjoittanut ruuasta ja maaseudun asioista yli kolmekymmentä vuotta sekä lisäksi kirjoittanut ja kääntänyt useita keittokirjoja.  Kirjan muut kirjoittajat ovat Heikki Manner , erityisesti taikinajuureen (raskiin) perehtynyt leipomoasiantuntija, Pekka Väisänen, maa- ja metsätalousministeriön viestintäjohtaja sekä Kati Katina, elintarviketieteen apulaisprofessori Helsingin Yliopistossa.

Rukiin suosion syitä kuvataan kirjassa seikkaperäisesti. Ruis soveltuu viljeltäväksi pohjoisiin olosuhteisiin ja se on todettu äärimmäisen terveelliseksi sekä tärkeäksi kuidun lähteeksi. Ruis sopeutuu hyvin myös fine dining -olosuhteisiin: se sai eurooppalaiselle elintarvikkeelle myönnettävän Michelin-tähden vuonna 1978.

Rukiin historian, sen terveysvaikutusten, viljelystapojen sekä myllyjen toiminnan lisäksi kirjassa on lukuisia reseptejä. Perinteisen jälkiuunileivän valmistusta esitellään ja samalla selvitetään taikinajuuren oikeaoppinen käyttö sekä valmistus. Kirja osoittaa rukiin olevan monipuolinen raaka-aine, josta syntyy niin leipää, puuroa, mämmiä, pastaa, nachoja kuin myös erinomaista viskiä.

TERESA VÄLIMAKI & JOHANNA LINDHOLM: LOMARUOKAA

Kokkaat sitten Pihtiputaalla pienen mökin keittiossä, grillin äärellä saaristossa tai suurelle ystäväporukalle Italian Toscanassa, Lomaruokaa-kir ja on apunasi. Helpot mutta herkulliset reseptit sopivat niihin tilanteisiin, kun aikaa haluaa varastaa mahdollisimman paljon auringonottoon ja riippumatossa köllöttelyyn. Oivaltavia reseptejä seuraamalla hyvät maut päätyvät lautaselle sukkelasti.

Lomaruokaa-kirja on Purkissa- ja Hyvaa joulua -menestysopusten kirjailijoiden tuorein taidonnayte. Ruokakirjailijat Teresa Valimaki (yhdistyksemme jäsen) ja Johanna Lindholm kuvasivat Lomaruokaa-annokset  Kroatian auringon alla.

Kirjan kustantaja on Cozy Publishing. Suositushinta 25 euroa.

Ruokakulttuuripalkinto 2015 Pirjo Toikkaselle

Jaakko Kolmosen rahasto on myöntänyt yhdistyksemme jäsenelle Pirjo Toikkaselle palkinnon suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Palkinnon arvo on 3000 euroa.

Kotitalousopettaja Pirjo Toikkasella on mittava ura ruokatoimittajana. Ruokatoimittajan työn lisäksi hän on työskennellyt asiantuntijatehtävissä kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa sekä Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä.

”Lähiruokaan ja kasviksiin painottuva ruoka on sydämenasiani. Huomioin työssäni aina sesongit ja ravitsemussuositukset”, Toikkanen sanoo.

Pirjo Toikkanen on tunnettu monipuolisten ruokaan liittyvien artikkelien laatijana. Niitä on julkaistu esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja useissa eri aikakausi- ja ruoka-alan ammattilehdissä.

Jaakko Kolmosen rahasto myöntää Kokki Kolmosen palkinnon vuosittain kahdelle ansioituneelle
ruokakulttuurin edistäjälle.  Pirjo Toikkasen lisäksi 2015 palkittiin Maa- ja kotitalousnaisten 
toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt.

Palkinnonsaajat valitsee lautakunta, johon kuuluvat Marttaliitto, Kotitalousopettajien liitto –
Hushållslärarnas förbund, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ja Suomen Keittiömestarit yhdessä
rahaston puheenjohtaja Jaakko Kolmosen ja Alfred Kordelinin säätiön edustajan kanssa.
Jaakko Kolmosen ruokakulttuurirahasto on perustettu Alfred Kordelinin yleisen edistys- ja
sivistysrahaston yhteyteen opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmosen aloitteesta vuonna
1994.